Școală
UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN COMUNA BERCENI
Activitatea instructiv-educativă din comuna Berceni se desfăşoară în următoarele unităţi şcolare:
Grădiniţa cu program normal CĂTUNU, care are în componenţă o grupă mixtă.
Funcţionează din 1981 in localul fostei şcoli generale Cătunu, construită în anii “ 70, cu parter şi etaj, care o bună perioadă de timp a avut program simultan atât la ciclul primar, cât şi la gimnaziu. În prezent şcoala este desfiinţată.
Grădiniţa cu program normal nr. 1 Berceni are în componenţă tot o grupă mixtă.
Funcţionează într-un local vechi, care a aparţinut cândva C.A.P. -ului din comună. În pre- zent clădirea este propusă spre demolare, în baza câştigării unui proiect în urma căruia se va construi un local modern, cu program prelungit, eco-friendly.
Grădiniţa cu program normal nr.2 Berceni are în componenţă două grupe de preşcolari şi funcţionează într-un local cu parter şi etaj, construit tot în anii “70 , complet renovat, modernizat şi utilat după cele mai înalte standarde în anul 2017.
Grădiniţa cu program normal Corlăteşti are în componenţă două grupe de preşcolari.
Funcţionează în sediul clădirii fostei primării a comunei Corlăteşti, desfiinţată în anul 1968, sat intrat ulterior în componenţa comunei Berceni.
Şcoala Primară Moara Nouă este alcătuită din grădiniţă cu program normal, în care funcţionea- ză o grupă mixtă şi şcoala primară cu patru clase, de la clasa I la clasa a IV – a.
Iniţial funcţiona într-un local vechi, construit, se pare de însuşi John Rockfeller, acţionar principal la rafinăria Româno-Americana, mai cunoscută în prezent sub numele de rafinăria Teleajen. Bombardat în timpul celui de-al doilea război mondial, ulterior refăcut pentru două clase, corpul de clădire a fost extins după anii “90 cu o cancelarie şi toalete interioare şi dotat cu calculatoare.
Şcoala Gimnazială Berceni
Este cea mai veche clădire cu această destinaţie din comună. Primul local a fost construit în anul 1893, prin bunăvoinţa doamnei Elena Kretzulescu, descendenta familiei aristocratice cu acelaşi nume, înrudită cu neamul Cantacuzinilor şi urmaşă pe linie feminină a Brâncovenilor. Aceasta a donat terenul pentru localul şcolii şi pentru clădirea bisericii, pe care le-a construit şi îngrijit pe cheltuiala proprie.
După anul 1950, şcoala se măreşte cu patru săli de clasă, iar în anii’ 70, se construieşte o nouă aripă, cu etaj, cu patru săli de clasă şi două laboratoare, iar o sală de clasă devine sala de sport. După anul 2004, prin efortul asociaţiei Second Chance, se construiesc toaletele interioare. În prezent, este amenajat un teren de sport, foarte modern, cu instalaţie nocturnă şi gazon artificial. În clădire îşi desfăşoară cursurile 6 clase de ciclu primar si 8 clase de ciclu gimnazial. Şcoala a fost renovată în interior în vara anului 2018, când au fost modernizate toaletele interioare, cancelaria profesorilor, cabinetul directorului şi holurile, dotate cu mobilier modern şi utilate după cele mai deosebite standarde.
Şcoala Gimnazială Corlăteşti a pierdut personalitatea juridică în anul 2011, datorită scăderii accelerate a populaţiei şcolare şi a devenit structură a şcolii gimnaziale Berceni. Funcţionează cu 5 clase la ciclul primar şi 4 clase la ciclul gimnazial.
Şcoala veche a fost construită în 1897, prin grija Elenei Kretzulescu. Iniţial cu două săli de clasa şi o cancelarie, a fost extinsă treptat intre anii “50 – “70 cu alte patru săli de clasă, o sală de sport şi bibliotecă. După 1980, s-au construit alte două săli de clasă, apoi, din anul 2000 au apărut toaletele interioare, tot cu sprijinul asociaţiei Second Chance, precum şi centrala termică. În prezent, terenul de sport al şcolii, este amenajat modern, cu gazon artificial şi instalaţie nocturnă, şcoala intrând în vara lui 2019 în renovare interioară, cu reabilitarea holurilor, a clasei pregătitoare, a cancelariei, a sălii de sport, a bibliotecii, cabinetului de informatică şi a laboratorului de fizică-chimie-biologie. Deasemenea s-au remediat problemele create de încăperea destinată centralei termice, care acum îndeplineşte condiţiile legale. Şi aici, toaletele elegante, mobilierul modern şi dotările deosebite au schimbat înfăţişarea şcolii.
De remarcat faptul că, figura emblematică ce a marcat destinele multor membri ai comunităţii a fost învăţătorul, profesorul şi directorul acestei şcoli, Traian Ghinescu. După cel de-al doilea război mondial, a revenit la şcoala noastră, pentru care a depus eforturi deosebite şi căreia i-a sporit prestigiul vreme de decenii. A fost întemeietorul C.A.R. a învăţământului prahovean şi decanul de varstă al învăţământului românesc la împlinirea vârstei de 100 de ani. După trecerea în nefiinţă, şi-a dorit să fie înmormântat în satul pe care l-a iubit, educat, crescut şi pe care, de fapt, nu l-a părăsit niciodată.
Școala Gimnazială Comuna Berceni
Adresa: Prahova, Berceni, Str. prof Voicu Ion, Nr. 356 A
Tel/fax 0244/470507
E-mail: scoalaberceni@yahoo.com